top of page
  • Writer's pictureLenka Tušar

Obraz namesto denarnice

Te dni je med internetnimi uporabniki krožil 21-sekundni video posnetek, v katerem testna uporabnica pri plačevanju v sistemu Alipay uporablja le svoj obraz, kar je sprožilo ugibanja, ali je plačevanje s posnetkom obraza že postalo javno dostopno v offline svetu.

Pri Alipayu odgovarjajo, da je tak način plačila že uspešno prestal interne teste in ga bo kmalu moč uporabljati v dejanskih, fizičnih trgovinah.

Video prikazuje, kako kamera posname in identificira obraz uporabnice, ki mora za potrditev vnesti še zadnje štiri cifre njene z Alipay računom povezane mobilne telefonske številke. Po teh dveh korakih je storitev plačila opravljena, uporabnici pa je vzela vsega dobrih deset sekund časa.

Primer plačevanja s prepoznavanjem obraza in vnosom dela telefonske številke za potrditev.

Vir: Admin5.com

Čeprav je storitev na prvi pogled precej prikladna, se med uporabniki še porajajo dvomi o varnosti takega načina plačila oz. celo reference na t. i. črno tehnologijo (黑科技, black technology, izraz med kitajskimi tehnološkimi navdušenci za najbolj futuristične, "sci-fi" rešitve in novosti). Glede na to, da sta tako obraz kot mobilna telefonska številka precej odprte oz. javne narave, se nekateri bojijo, da bi lahko drugi nepooblaščene osebe zlorabljale njihov račun.

Ant Financial (蚂蚁金服), skupina za finančne storitve pod okriljem Alibabe, zatrjuje, da Alipay razpolaga z vodilnim algoritmom za zaznavanje in prepoznavanje obrazov na svetu, ki je povezan s sistemom navzkrižnega preverjanja več dejavnikov ter s strategijo varnostnega nadzora tveganja, na podlagi rezultatov pa potrdi oz. zavrne identifikacijo uporabnika in posledično izvedbo plačila.

Pri takem načinu plačevanja lahko Alipay s pomočjo algoritma za prepoznavanje obraznih in drugih človeških potez izvede verifikacijo ter določi, ali je podoba pred kamero dejansko človek in ne fotografija ali kakšna druga vrsta imitacije človeškega obraza, zato izključujejo možnost zlorabe plačilnega računa z uporabo fotografije ali videa namesto dejanskega uporabnika.

V kolikor se bo uporaba takega plačilnega sistema obnesla pri kupcih in njihovo zaupanje povečalo, se bo najbrž kmalu precej razširil in postal del običajnih nakupovalnih navad na Kitajskem.

Vir: Admin5.com

#Alipay #Digitalnivsakdan

latest posts

bottom of page