top of page
  • Writer's pictureLenka Tušar

Z Alipayem na javni prevoz

Alipay testira nov načina plačila uporabe javnega prevoza, s katerim začenjajo v Hangzhouu na jugovzhodu Kitajske.

Konec meseca junija predvidevajo namestitev Alipay mobilnega plačilnega sistema v skoraj 5000 vozilih javnega prevoza na urbanem območju Hangzhou. Kasneje bodo lahko tako domačini kot turisti plačali vožnjo z javnim prevoznim sredstvom z Alipayem namesto z gotovino.

Pri prvi uporabi uporabnik na glavni strani svojega Alipay profila izbere opcijo plačila, pridobi digitalno prevozno kartico, ki generira vstopno kodo. Ob vstopu na avtobus se z mobilnikom približa čitalcu, ki kodo prebere in potniku dovoli vožnjo. Pri nadaljnih vožnjah v Alipay plačilnem profilu izbere le opcijo "plačilo vožnje".

Brezgotovinski način plačevanja vožnje z avtobusom

Vir: Yunan TV

Lanskega avgusta je javni prevoz v Hangzhouu prvi na Kitajskem začel s testno uporabo Alipay plačilnega sistema, ki ga je ponujalo 20 avtobusov na 506 poteh, potniki pa so ga z veseljem uporabljali.

Tokrat bo mesto še razširilo možnost mobilnega plačevanja, kar bo prednost tako za Alipay, hangzhouski javni prevoz ter podjetje Hangzhou Citizen Card (杭州市民卡), ki prebivalcem in obiskovalcem ponuja brezgotovinsko koriščenje mnogih storitev po mestu in okolici.

Skupaj s t. i. "Internet Plus" (互联网+, vladno iniciativa za omreženje oz. povezavo konvencionalnih sektorjev z informacijsko tehnologijo) in njegovim stalnim razvojem je brezgotovinski način plačila javnega prevoza v Hangzhouu pomemben del razvoja tega vzhodnokitajskega mesta v brezgotovinsko mesto.

Vir: Yunan TV

#Alipay #Digitalnivsakdan

latest posts

bottom of page