top of page
  • Writer's pictureLenka Tušar

Apple Pay še nekonkurenčen na Kitajskem

Po dobrem letu od vstopa na kitajski trg je Apple Pay prejšnji teden v Pekingu, Šanghaju, Guangzhouu in Shenzhenu vodil posebno marketinško akcijo prek tamkajšnjih fizičnih trgovin ter po vsej državi prek spleta, v kateri so uporabniki lahko koristili do 50 % popusta pri nakupih.

Apple Pay se na ta način želi približati kitajskim potrošnikom ter postati konkurenčen zdaj standardnim načinom WeChat Pay, Alipay ter uporabi kreditne kartice.

Po preteku marketinške akcije se je pri večini trgovcev, ki so ponujali možnost plačila prek Apple Pay, pokazalo, da je tovrsten marketing dejansko privabil veliko ljudi k uporabi sistema Apple Pay, vendar pa je po preteku akcije število njegovih uporabnikov spet izrazito padlo. So pa bili v primerjavi s pred pol leta podobno izvedeno akcijo tokrat tako uslužbenci kot potrošniki precej bolj izučeni in vajeni dela s tem sistemom.

V večini trgovin je bil naskok v uporabi sistema Apple Pay opazen le v času marketinške akcije, ko so nekatere enote s tem načinom plačila opravile celo 27 % nakupov, s čimer je prehitel priljubljeni WeChat Pay (21 % nakupov), Alipay pa je še vedno vodil z 52 % plačil.

Vzpodbudne rezultate je Apple Pay dosegel tudi v spletnih trgovinah, NetEase, eno vodilnih tehnoloških podjetij na Kitajskem tako na spletu poroča o velikem uspehu akcije.

Akcijska ugodnost pri uporabi Apple Pay plačilnega sistema v drogerijah Watsons.

Vir: Ifeng Tech

V vsakem primeru pa je po poteku akcijskih ugodnosti za uporabo Apple Paya število njegovih uporabnikov spet občutno padlo, mnogi ga še niso osvojili oz. se ga navadili do te mere, da bi opustili uporabo konkurenčnih orodij, ali pa mu ne zaupajo toliko kot domačim sredstvom.

Apple Pay v osnovi temelji na principu brezžičnega prenosa podatkov oz. tehnologiji bližnjega polja (NFC) in avtorizaciji s prstnim odtisom, ki je v primerjavi s QR kodo plačilnih sistemov Alipay in WeChat Pay varnejši in omogoča realizacijo brez posebne aplikacije ali internetne povezave. S podobnim načinom poskušata na trg prodreti tudi UnionPayev Yunshanfu (云闪付) ter Samsung Pay, ki pa zaenkrat še ne dosegata pričakovanj potencialnih uporabnikov. Z UnionPayem pri Yunshanfuju sodeluje tudi Apple Pay, kar prispeva k njegovi razširjenosti med uporabniki.

Po nekaterih raziskavah naj bi vsi ponudniki NFC plačil dosegali komaj slabih 5 % mobilnega plačilnega trga, po poročilu analitične hiše iResearch o tržni izmenjavi mobilnih plačil za leto 2017 naj bi Alipay dosegal 54 % tržnega deleža, 40 % pripada WeChat Payu, Apple Pay pa zajema preostalih 6 %.

Med razlogi za tako stanje navajajo tehnične ovire, saj je Apple Pay na voljo le uporabnikom mobilnih telefonov te znamke, ne pa tudi vsem ostalim. Poleg tega ne nudi plačnikom simpatičnih plačilnih možnosti, kot je npr. t. i. "rdeča kuverta" (红包), priljubljen način opravljanja transakcij med uporabniki WeChat Paya in Alipaya.

Pri širši implementaciji tega načina je nekoliko ovira tudi strošek namestitve takega terminala na blagajni trgovcev, ki cenovno 5- do 6-krat presega strošek čitalca QR kod za skeniranje ustaljenih digitalnih plačilnih sistemov.

Ko je februarja 2016 Apple Pay vstopil na kitajski trg, se je povezal z UnionPayem, ta pa je nato lansiral še svojo različico Yunshanfu s plačilom prek QR kode. Pri konkurenčnih plačilnih sistemih Alipay in WeChat pay je zelo pomemben tudi dejavnik zaupanja in ustnega priporočila med novimi uporabiki, tudi zato Apple Pay čaka še dolga pot pri večanju tržnega deleža mobilnih plačilnih metod na Kitajskem.

Vir: Ifeng Tech

#WeChatPay #Alipay

latest posts

bottom of page