top of page
  • Writer's pictureLenka Tušar

WeChat tretji na svetu po številu uporabnikovKitajske aplikacije pridobivajo na mednarodnih razsežnostih glede na število rednih mesečnih uporabnikov, letni znesek, ki se potroši za mobilen promet, pa bo po napovedih presegel 2 bilijona USD v naslednjih nekaj letih.

Tako navaja še sveže WeChat poročilo vodilne analitiče hiše za trg digitalnih aplikacij, App Annie, katerega glavne točke so objavljene v nadaljevanju.

Doslej je bila izvedba tako obsežnih pregledov precej težka, še posebej zaradi več kot 100 različnih kanalov oz. trgovin z Android aplikacijami, prek katerih si jih lahko kitajski uporabniki nalagajo, in ki zavzemajo 80 % tržnega deleža na Kitajskem.

Kitajski mobilni trg razpolaga z več kot milijardo mobilnih naprav, do leta 2021 pa naj bi letna sredstva, namenjena zanj, presegla 2.5 bilijonov USD oz. 41 % na globalni ravni.

Med vsemi aplikacijami (tako iOS kot Android sistemov) na svetu je na 3. mestu po številu uporabnikov - za Facebookom in WhatsApp Messengerjem - prav kitajska superaplikacija WeChat, z več kot milijardo registriranih uporabnikov.

Poznavanje WeChata, obširnega nabora njegovih funkcij in možnosti uporabe ni dobrodošlo oz. celo nujno za oglaševalce in trgovce, ki se ga poslužujejo zaradi izjemnega tržnega in prodajnega vpliva, pač pa tudi za razvijalce aplikacij, ki se lahko v težnjah po prodoru na kitajski trg ogromno naučijo na njegovem primeru in analizi njegovega sistema.

Poleg dominantnega WeChata se na Kitajskem seveda razvija izjemna množica aplikacij za drugačne namene. Med najbolj priljubljenimi so seveda igre, na svetovni ravni se med 5 najbolj priljubljenimi igrami (po številu mesečnih aktivnih uporabnikov tako prek Androida kot iOS) znajdejo kar štiri s Kitajske.

Za oglaševalce in prodajnike je seveda nujno poznavanje tržnih aplikacij, med katerimi prednjačita Alibabina Taobao in Tmall ter Jingdong. Alibabin uspeh je že pred časom dosegel tudi evropski prostor z angleško različico AliExpress in istoimensko aplikacijo. Glede na podatke iz avgusta 2017 o rednih mesečnih uporabnikih sistema Android so najpogosteje rabljene domače splošne trgovske platforme s širokim naborom produktov, kar je pomembno za vse zunanje trgovce, ki želijo začeti s trgovanjem na Kitajskem.

Vir: App Annie

#WeChat #Alibaba #Alipay #WhatsApp #Digitalnivsakdan


latest posts

bottom of page