top of page
  • Writer's pictureLenka Tušar

WhatsApp blokiran na Kitajskem

Zadnja veja Facebooka, ki je doslej še bila dovoljena na Kitajskem, komunikacijska aplikacija WhatsApp, je po novem blokirana in nedosegljiva, v skladu z restriktivno in cenzurno politiko kitajskih oblasti.

Pred bližajočim se kongresom KKP 18. oktobra je občuten večji poudarek na doslednem izvajanju načel cenzure digitalnih komunikacij. V zadnjih letih je bil kljub tržnem odpiranju Kitajske ta v porastu, zato so se kitajski uporabniki morali preusmeriti na domače platforme, aplikacije in različice tujih, ki vladi omogočajo večji nadzor nad vsebino prenešenih informacij.

Cenzura uporabe WhatsAppa se je pričela z blokado video, slikovnih in glasovnih vsebin, nato pa se razširila še na tekstovna sporočila. Med kriptografi je WhatsApp znan to izjemno visoki ravni zaščitenosti predvsem tekstovnih vsebin, kar je bilo doslej težko nadzorovati, očitno pa je kitajskim digitalnim nadzornikom naposled uspelo razdreti tudi ta oreh.

Blokada WhatsAppa je precejšen udarec tudi za očeta Facebooka, Marka Zuckerberga, ki je WhatsApp kupil leta 2014 in se že nekaj časa trudi ponovno prodreti na kitajski trg. Facebook je tam blokiran od leta 2009, nedostopen je tudi Instagram, v lasti Facebooka od leta 2012.

Na spletnih forumih je blokada deležna večinoma negativnih komentarjev, na uporabnike lahko vpliva celo z izgubo posla zaradi nedostopnosti do strank prek WhatsAppa. Trenutno je dosegljiv le še prek virtualnih zasebnih omrežij (VPN), nad katerimi pa kitajska vlada prav tako izvaja poostren nadzor oz. blokado.

Vir: New York Times

#WhatsApp #Cenzura


latest posts

bottom of page