top of page
  • Writer's pictureLenka Tušar

WeChat Mini Program z oglasi na vrhu iskalnih rezultatov

Nedavno lansirana nov format objav v WeChatu, Mini Program (小程序) oz. mini aplikacije znotraj WeChat sistema, lajša povezovanje mobilnih uporabnikov z zunanjimi ponudniki storitev in ne zahteva dodatnih nalaganj v operacijski sistem naprave - v Mini Programe se poveže kar prek QR kode.

Po novem se oglasi znotraj Mini Programov obnašajo podobno kot na Google iskalnih straneh, kjer so oglasne vsebine pozicionirane na vrhu iskalnih zadetkov, ko uporabnik išče določen pojem.

WeChat, ki je v preteklosti še izrazito omejeval plačljive oglasne vsebine, je sedaj očitno prilagodil strategijo. Poslovno poročilo prvega četrtletja, ki ga je objavil Tencent, kaže, da je prihodek z naslova storitev z dodano vrednostjo v zadnjem letu zrasel za 41 % na 35 milijard RMB (4.43 milijarde evrov).

Pozicioniranje oglasov v formatu Mini Program lahko izboljša njihovo vidljivost. Od lansiranja do danes se uporabniki še niso čisto navadili rabe formata Mini Program, saj še niso spoznali vseh koristi in rešitev, ki jih ponuja. Vrhnja postavitev oglasa pa lahko postavi v ospredje kakovostne vsebine, saj je WeChat pri filtriranju oglasov in oglaševalcev izrazito strog in striktno selekcionira prijavljene vloge.

Primer vrhnjega pozicioniranja oglasa (广告) znotraj funkcije Mini Programs (小程序).

Vir: Sohu

Poleg tega nova vloga oglasov krepi iniciativo razvijalcev tega formata. Doslej so se programerji pritoževali, da Mini Program ne omogoča povezave z oddelkom WeChat Moments, kar je pomenilo manj odziva uporabnikov in manj klikov. Z novo pozicijo oglasov Mini Program na vrhu rezultatov pa se odpira novo iskalno okno za uporabnike, hkrati pa obstajajo možnosti za razvoj PPC (pay-per-click) oglasnih kampanj.

In nenazadnje, spletnim brskalnikom podobna funkcija napoveduje boj prav njim, npr. Baidujevim oglasom, ki se pojavljajo na vrhu rezultatov iskanih pojmov. V dobi mobilnega interneta delež uporabe brskalnika Baidu jasno pada, večino časa uporabniki preživijo na WeChatu, s čimer ima slednji izrazito ugodne pogoje za razvoj oglaševalskega sektorja. Tencent je že oblikoval strokovno skupino za razvoj WeChatove funkcije brskalnika, ki bo pri novi verziji aplikacije v ospredju, s tem pa WeChat jasno sporoča, da se zaveda pomena brskalnih možnosti in pozicioniranja zadetkov.

Vir: Lieyunwang

#WeChat #WeChatMiniProgram #Baidu #Oglaševanje

latest posts

bottom of page